Leve i naturen

Trine lever på Melkefoss med sin familie. Hun er utdannet lærer, men forlot skolearbeid for å følge drømmene sine. Hun er nå en småskala entreprenør med sitt eget turistfirma Birk Husky.

Ett år som lærer ved Pasvik folkehøgskole ga Trine muligheten til å undervise hundesleding til elevene på den naturglade skolen. Etter at året var ferdig sto hun uten jobb, men med en fornyet iver på å ta folk ut i skogen med hundene, og dele naturens gleder med dem.

Hun startet sitt firma Birk Husky, og har gått gjennom mange års forsøk og feiling, som mange småskala entreprenører ser ut til å gjøre. I dag går virksomheten, og hvert år har turister fra Europa muligheten til å smake på lokal mat, besøke området om sommeren, og gå inn i skogene med hunder og sleder om vinteren.

 

…Trine har gjort sin store lidenskap, hundesleding, til en livsstil…

 

Når hun har gjester, gir hun alltid turister muligheten til å stille spørsmål om området. I denne filmen kan vi høre en tysk turist spørre om hun snakker finsk og samisk, på grunn av sin bakgrunnen. Hun sier «nei, dessverre ikke». Et lenger svar er at familien hennes, som så mange andre i denne regionen, har mistet språket på grunn av assimilering.

Trine har gjort sin store lidenskap, hundesleding, til en livsstil. Men sammen med denne lidenskapen kommer en bekymring for den voksende industrielle interessen i de store mineralressursene i nord. Da jernmalmsgruven Sydvaranger Gruve startet søk etter jernmalm i 2009, med australske investeringsstøtte, startet hun en Facebook-gruppe som krevde at selskapet måtte stoppe giftige utslipp i fjorden. Gruven har senere stengt, men håper å gjenåpne igjen.

Sydvaranger Gruve AS sier at gruvedrift alltid vil påvirke miljøet, og at det er deres visjon å drive gruven så miljømessig bærekraftig som mulig, innenfor de tillatelser og lovgivningen som norske myndigheter gir.

Den norske regjeringen, samt internasjonale selskaper, er ivrig etter å ytterligere utnytte mineralressursene i nordområdene. Norge er et av få land som tillater utslipp av mineralavfall i fjordene.

 

Se filmen om Trine her.

Rull til toppen