Kryssing av grensen – for handel og drømmer

Antonina Sheltova bor i Murmansk, hvor hun jobber som en småskala entreprenør med sin egen hatterbutikk i sentrum. En gang i måneden reiser hun til Kirkenes i Norge for å selge russiske varer og klær.

Dette er et viktig økonomisk bidrag for gruppen russiske kvinner som gjør denne reisen hver måned. Mange av dem er i pensjon, og denne virksomheten er et godt bidrag til sin økonomi.

Og som Antonina sier, er det også en glede for dem å kunne ta denne lille reise i utlandet. De liker å bringe sine russiske klær til Norge, til glede for lokalbefolkningen og besøkende fra utlandet. Og de er ikke redd for å stå i bakken når det gjelder å pruting.

 

«De liker å ta med sine russiske klær til Norge»

 

Den russiske småskalahandelen av denne typen har stått overfor ulike restriksjoner gjennom årene, ifølge NRK også på grunn av press fra lokale bedrifter som har fryktet konkurranse.

Visumprosedyren for å komme inn i Norge har vært lang og byråkratisk. De siste årene har visumforskriften endret seg mellom Norge og Russland. grenseboerbevis har erstattet visum for personer som bor i grenseområdet, men strekker seg ikke til Murmansk. For å få tak i en bedrift har visum blitt enklere, men de trenger fortsatt en spesiell tillatelse fra alle kommuner der de ønsker å handle.

 

Se en film om henne !

Rull til toppen