Grenselandmuseet

På Grenselandmuseet kan man utforske utstillinger knyttet til lokalhistorie. Vi presenterer historien om bosetting og utvikling av regionen, fra opprinnelsen som et felles territorium mellom Russland, Finland og Norge, til en norsk grensekommune med en kompleks kultur. Vi dokumenterer også industrihistorien til firmaet A/S Sydvaranger – gruveselskapet som gjennom utvinning av jernmalm fra åpne gruver førte den lokale utviklingen fra et tradisjonelt, selvforsynt samfunn til et industriområde. Museets krigsutstilling inneholder blant annet det russiske jagerflyet Ilyushin; og presenterer krigshistorien til Kirkenes og grenseområdene. Under andre verdenskrig var festningen Kirkenes den viktigste basen for de tyske styrkene, og byen ble et mål for allierte bombefly.

På Espolin konferansesalen på Grenselandmuseet er et utvalg tegninger og utskrifter av Kaare Espolin Johnson (1907-1994) utstilt, med motiver fra Finnmark . Museet har en stor fotosamling, og utvalgte motiver kan ses på de forskjellige utstillingene. Blant disse er fotografier tatt av den engasjerte sosialkommentatoren og doktorens kone, Ellisif Wessel (1866-1949). På nett har museet en utstilling som presenterer historien og livet langs grensen i Pasvik, som heter Borderless Water – en elv, tre stater: www.pasvikelva.no

Grenselandmuseet ligger sammen med Savio Museum, dedikert til kunsten til den samiske kunstneren John Savio (1902-1938). Grenselandmuseet har en museumsbutikk, og en kafé med flott utsikt til en innsjø i nærheten.

Vi serverer kaffe, te, vaffel, brus, og vi tilbyr guidede turer (vennligst kontakt oss med forespørsel på forhånd).

https://www.varangermuseum.no/besok-oss/besokssteder/grenselandmuseet/

Rull til toppen