Pasvikdalen

Nær grensene til Norge, Russland og Finland strekker Pasvikdalen seg fra Kirkenes i nord til Treriksrøysa i sør. Den 100 km lange dalen har store områder med furu- og bjørkeskog, samt flere beskyttede urskogs- og våtmarksområder. Pasvik har en rik og mangfoldig flora og fauna, og er kjent som møteplass for arter fra øst og vest. Norges tetteste brunbjørnpopulasjon bor i dalen, mens mer enn 220 fuglearter er observert her. Pasvikelven renner gjennom dalen som danner grensen mellom Norge og Russland. Elva fortsetter sørover gjennom Øvre Pasvik nasjonalpark til kilden, Inari-innsjøen i Finland.

Øvre Pasvik nasjonalparksenter

Nasjonalparksenteret ligger på den historiske Svanhovd gård, 40 km sør for Kirkenes. Åpent hele året har senteret utstillinger, en botanisk hage, turstier, kafé og informasjon om nasjonalparken og andre beskyttede områder.

Strandmuseum

Varanger Museums utstilling på Strand (ca 42 km fra Kirkenes) er åpen om sommeren. Museet er en gammel karakteristisk loggskole fra 1905, som ble bygget for å demonstrere norsk suverenitet.

“96 Høyden ” grenseovervåkningstårn

Hvis du fortsetter 6 km sør for Svanvik langs rute 885, vil du se et gammelt grenseobservasjonstårn på en liten ås ved veien. Fra toppen av dette tårnet er det god utsikt over Pasvikdalen og over til Nikel, som er nærmeste by på den russiske siden. Det er en mini kafé med salg av suvenirer i sommermånedene.

Komme seg dit

Den enkleste måten å komme seg til Pasvikdalen er med bil eller sykkel. Følg E6 motorveien til Hesseng og ta deretter rute 885. Denne veien fører 100 km opp til Nyrud og passerer gårder og små landsbyer underveis. Du finner steder å bo på Svanhovd, Melkefoss og Vaggetem.

Steder å bo og spise

Svanhovd Konferansesenter